Σελανίκ: Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

Τίτλος δράσης/προγράμματος
Σελανίκ: Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης
Κατηγορία δράσης/προγράμματος
Πολιτιστικών
Περιγραφή δράσης/Προγράμματος
Ένα πολιτιστικό -Θρησκευτικο δοιπορικό στη Θεσσαλονική του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του σήμερα μέσα απο την γνωριμία με την Εβραική κοινότητητα της πόλης.
Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί
ΤΣΙΑΔΗΜΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΥΡΙΑΤΖΑΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΖΙΩΓΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΚΝΑΒΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
Αριθμός Συμμετεχόντων παιδιών (αγόρια-κορίτσια) / τάξη
58
Προβλεπόμενες επισκέψεις/Συνεργασίες με φορείς κλπ.
Συνεργασία με: Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων
Ενορία Αγίου Αθανασίου Ευόσμου
Εβραϊκή Κοινότητα
Εβραϊκό ΣχολείοΕπισκέψεις:
Εβραϊκή  Συναγωγή και το Εβραϊκό Μουσείο και Σχολείο.
Στόχοι
Να γνωρίσουν οι μαθητές διαφορετικές εθνικό-θρησκευτικές παραδόσεις . Να αναγνωρίσουν τις καταστρεπτικές συνέπειες του ρατσισμού και της Θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Διαδικασία
Στο μάθημα των Θρησκευτικών, που γίνεται στην αγγλική γλώσσα στο Στ2 και την ελληνική στο Στ1 και Στ 3, καθώς επίσης και στο μάθημα της Ιστορίας και της Γλώσσας, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας θα παρακολουθήσουν στο διαδίκτυο ποικίλο  υλικό σχετικό με τις διάφορες εθνικό-θρησκευτικές ομάδες που  ζουν και αναπτύσσονται  στην ευρύτερη  περιοχή μας, και ιδιαίτερα την Εβραϊκή κοινότητα, την πρόσφατη ιστορία και εξέλιξη της. Οι μαθητές θα κάνουν σχετικές
Έρευνες στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην Εβραϊκή  Συναγωγή και το Εβραϊκό Μουσείο και Σχολείο, όπου και θα υπάρξει ανταλλαγή αποψεων και εμπειριών μεταηυ των μαθητών.
Τ
Αποτελέσματα
Τα παιδιά με τη βοήθεια των συνεργαζόμενων  εκπαιδευτικών θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα σύντομο ντοκιμαντέρ- οδοιπορικό στη έρευνά τους, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα φυλετικού μίσους και Θρησκευτικής ανοχής.
Παραδοτέα
Το βίντεο -ντοκυμανταίρ.