Μια μέρα στην Αθήνα με τον Περικλή

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στο 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης μεταφέρθηκαν στον 5ο αι. π.Χ. εντρυφώντας στα κλασικά ιστορικά χρόνια. Συνειδητοποίησαν ότι ο Περικλής δεν ήταν ένας τυχαίος Αθηναίος, αλλά ο εγγονός του Κλεισθένη, του θεμελιωτή της αθηναϊκής δημοκρατίας, της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο κι αυτός που έδωσε το όνομά του στην καλύτερη περίοδο που γνώρισε ποτέ η Αθήνα: τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή.

mia_mera_stin_athina_me_ton_perikli_01
Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ τάξης, μέσω της βιωματικής και διαδραστικής διδακτικής προσέγγισης, ταξίδεψαν στην Αθήνα την περίοδο του 438-433 π.Χ, όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι του Περικλή κατηγόρησαν τον Φειδία ότι υπεξαίρεσε (=έκλεψε/καρπώθηκε) μέρος του χρυσού από το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς που κοσμούσε το εσωτερικό του Παρθενώνα κατά την αρχαιότητα.

mia_mera_stin_athina_me_ton_perikli_02
Με έναν παιγνιώδη τρόπο, εκπαιδευτικοί και μαθητές μεταφερθήκαμε στο δικαστήριο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της δικής του Περικλή. Δεν ήμασταν όμως απλοί θεατές… Ενήλικες και παιδιά μεταμορφωθήκαμε σε δικαστές, σε κατήγορους, σε μάρτυρες και σε κατηγορούμενους. Το δικαστήριο απεφάνθη: Αθώος ο κατηγορούμενος!

mia_mera_stin_athina_me_ton_perikli_03
Στο τέλος, αποκαλύφθηκε κι όλη η ιστορική αλήθεια… Όταν ο Φειδίας βρέθηκε κατηγορούμενος από τους πολιτικούς αντιπάλους του Περικλή, ζήτησε από το δικαστήριο να αφαιρεθεί όλο το χρυσάφι που στόλιζε το άγαλμα της θεάς Αθηνάς και να ζυγιστεί ξανά. Δεν έλειπε ούτε γραμμάριο… Έτσι, οι δικαστές και οι κατήγοροι πείστηκαν ότι ο Περικλής ήταν αθώος. Η εξήγηση ιστορικά τεκμηριώνεται ως εξής: Ο Φειδίας είχε φροντίσει τα διάφορα μέρη της ογκώδους κατασκευής να μπορούν να αποκολληθούν και σε περίπτωση που η Αθήνα χρειαζόταν χρυσό να μπορούσε να χρησιμοποιηθούν από το άγαλμα. Συνεπώς, αδίκως κατηγορήθηκε ο Περικλής για υπεξαίρεση μέρους του χρυσού.

mia_mera_stin_athina_me_ton_perikli_04
Τα παιδιά της Δ’ τάξης έλαβαν το ιστορικό μήνυμα και πλέον είναι η σειρά τους να το διαδώσουν. Σας ευχαριστούμε παιδιά!!!