‘ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ FOR JUNIORS’

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ στον ΟΜΙΛΟ

Η πρώτη συνάντηση θα λάβει χώρα την Δευτέρα 19/10/2015 στις 14:30-15:30

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
1 Μελετλίδου Μαρία-Άννα
2 ΜΑΝΩΛΑΚΑΚΗ ΣΟΦΙΑ
3 Πούλιου Γλυκερία
4 Διγκα Μάρθα
5 Τολιος Δημητρης
6 Ελματζιδου Μαρια
7 ΡΕΝΤΖΟΥ ΑΝΝΑ
8 ΨΑΡΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
9 ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ
10 Ακριβοπούλου Ραφαηλία
11 Ψάρρα Γεωργία
12 Γραψόπουλος Βασίλειος

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΜΙΛΟΥ ‘ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ FOR JUNIORS

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 το 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει όμιλο καινοτομίας με τίτλο: «Πληροφορική στην Εκπαίδευση for juniors». Υποψήφιοι για συμμετοχή στον όμιλο καινοτομίας είναι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν την τρέχουσα σχολική χρονιά στην έκτη (ΣΤ’) τάξη σε δημοτικά σχολεία του νομού Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετέχουν στον όμιλο καινοτομίας καλούνται να παραβρεθούν σε δύο συναντήσεις, μία στην έναρξη του ομίλου (τόπος συνάντησης: 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Καραολή και Δημητρίου 26, 56224, Εύοσμος Θεσσαλονίκης) και μία στη λήξη του ομίλου. Η λειτουργία του ομίλου θα είναι εξ αποστάσεως. Με λίγα λόγια, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να υλοποιήσουν εργασίες παιδαγωγικά προσανατολισμένες μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μάθησης (Open eclass) ασύγχρονα, δηλαδή σε χρόνο που θα μπορούν οι ίδιοι να συμμετέχουν.

Για τη δήλωση υποψηφιότητας θα πρέπει να ακολουθηθούν ΟΛΑ τα παρακάτω βήματα:

  1. Συμπλήρωση της αίτησης για συμμετοχή στον όμιλο «Πληροφορική στην Εκπαίδευση for juniors» (επισυνάπτεται)
  2. Συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας για συμμετοχή στον όμιλο «Πληροφορική στην Εκπαίδευση for juniors» (ηλεκτρονική διεύθυνση φόρμας συμμετοχής: http://goo.gl/forms/4Cs3g0CLhe )
  3. Έγγραφη άδεια γονέα-κηδεμόνα για συμμετοχή στον όμιλο και στις εργασίες αυτού (επισυνάπτεται έντυπη φόρμα)
  4. Έγγραφη άδεια υπεύθυνου εκπαιδευτικού ΚΑΙ διευθυντή/-τριας για την παρακολούθηση του ομίλου (επισυνάπτεται έντυπη φόρμα)
  5. Ελεύθερο κείμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μαθητή/μαθήτρια για συμμετοχή στον όμιλο (έκτασης μίας σελίδας, επισυνάπτεται βοηθητικό προσχέδιο. Διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://docs.google.com/document/d/15QSzTfvC1m1eIij3YUMioaC1jH5zYgf_SxcxC85kSqc/edit )

Όλα τα δικαιολογητικά υποβάλλονται αυτοπροσώπως (ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Καραολή και Δημητρίου 26, 56224, Εύοσμος Θεσσαλονίκης με την ένδειξη: ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ FOR JUNIORS).

Η κατάθεση της πρότασης υποψηφιότητας διαρκεί από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2015.

Τα κριτήρια επιλογής για τη συμμετοχή στον όμιλο είναι:

  1. Ικανοποίηση όλων των προαπαιτούμενων, έτσι όπως προβλέπονται από την προκήρυξη του ομίλου καινοτομίας (τάξη φοίτησης, κατοχή ηλεκτρονικού υπολογιστή – ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμμετοχή στις 2 συναντήσεις κτλ)
  2. Εμπρόθεσμη κατάθεση όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται σύμφωνα με την προκήρυξη του ομίλου καινοτομίας
  3. Αξιολόγηση του ελεύθερου κειμένου εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μαθητή/μαθήτρια
  4. Γεωγραφική κατανομή – σχολική αντιπροσώπευση

Όλοι οι υποψήφιοι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής τους στο e-mail που θα δηλώσουν, καθώς και στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Σημειώνεται πως δεν προβλέπεται κανένα κόστος για τη συμμετοχή στον όμιλο.

Στη λήξη του ομίλου θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όμιλο καινοτομίας σε όσους/όσες ολοκληρώσουν επιτυχώς το προσφερόμενο πρόγραμμα.

Παρακάτω παρουσιάζεται συνοπτικά η ταυτότητα του ομίλου καινοτομίας.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Ονομασία ομίλου Πληροφορική στην εκπαίδευση for juniors
Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού Δρ. Μαρία Κουκλατζίδου (ΠΕ 70)
Θεματική ομίλου Πληροφορική στην Εκπαίδευση
Εύρος γεωγραφικής κάλυψης Νομός Θεσσαλονίκης
Τάξη στην οποία απευθύνεται Στ’
Αριθμός μαθητών 20
Διάρκεια Νοέμβριος 2015 – Μάιος 2016
Προαπαιτούμενα Βασική χρήση υπολογιστών, Windows, Office, κατοχή σταθερού ή φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, κατοχή λογαριασμού σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Ώρες φόρτου εργασίας 2 ώρες την εβδομάδα
Μέθοδος εργασίας Μεικτό μοντέλο (προβλέπονται 2 διά ζώσης συναντήσεις – μία στην αρχή και μία στη λήξη του ομίλου – και 18 εβδομάδες εξ αποστάσεως εργασίας)
Στόχοι – προσδοκώμενα οφέλη Συμμετέχοντας στον όμιλο καινοτομίας οι μαθητές/-τριες υλοποιούν ποικίλες μαθησιακές δραστηριότητες κατακτώντας τους στόχους που θέτονται κάθε φορά. Ενδεικτικά, οι στόχοι που θέτονται ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Γνωστικοί

Οι επιμορφούμενοι επιδιώκεται να:

– γνωρίσουν λογισμικά διαφόρων κατηγοριών που μπορούν να αξιοποιήσουν στο σχολείο

– γνωρίσουν άλλες μορφές μάθησης και αλληλεπίδρασης

– να γνωρίσουν web 2.0 εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε εργασίες τους

 

Δεξιότητες-γραμματισμοί

Οι επιμορφούμενοι επιδιώκεται να:

– εξασκηθούν στη χρήση τεχνολογικών εργαλείων

– εργάζονται σε εικονικά περιβάλλοντα

– συμμετέχουν σε πλατφόρμα μάθησης

– διαχειρίζονται και να οργανώνουν τον χρόνο τους

– συμμετέχουν ενεργά σε έναν όμιλο καινοτομίας

– εμπλακούν με βιωματικό τρόπο σε μαθησιακές πρακτικές

 

Στάσεις-συμπεριφορές

Οι επιμορφούμενοι επιδιώκεται να:

– αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στην τεχνολογία

– χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία με εκπαιδευτικό προσανατολισμό

– επιμορφωθούν στις προτεινόμενες θεματικές όντας στον προσωπικό τους χώρο

– αντιληφθούν ότι η μάθηση μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή/διάσταση

 

 

Για περαιτέρω πληροφορίες, οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, Δρ. Μαρία Κουκλατζίδου, στο e-mail mkouklatzidou@yahoo.gr και στο τηλέφωνο 6949312680 (κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 13.00-13.30).

 

 

Βιογραφικό υπεύθυνης εκπαιδευτικού.

Δρ. Μαρία Κουκλατζίδου

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου εξειδικεύθηκε στη διδασκαλία με χρήση Τ.Π.Ε. (βαθμός πτυχίου «άριστα»). Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτορας του οικείου τμήματος στις επιστήμες της αγωγής. Σήμερα είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικότερα στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής). Δίδαξε σε αρκετά σχολεία στην Ελλάδα. Υπηρετεί ως δασκάλα στο 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει εξωτερική συνεργάτης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και σήμερα είναι εξωτερική συνεργάτης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Έχει λάβει μέρος σε αρκετά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά είτε ως αρθρογράφος είτε ως μέλος της κριτικής επιτροπής. Οργανώνει και υλοποιεί διδασκαλίες στα πλαίσια της ενδοσχολικής και διασχολικής επιμόρφωσης και συμμετέχει ως εισηγήτρια σε σεμινάρια που διοργανώνονται από σχολικούς συμβούλους και άλλους φορείς. Έχει λάβει υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και συμμετέχει σε προγράμματα που οργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διδασκαλία με χρήση νέων τεχνολογιών, στη ψηφιακή αφήγηση, στην παιδική λογοτεχνία, στην εκπαίδευση ενηλίκων και στις θεωρίες φύλου.